Прякор: "Огнените" (Vatreni)
Асоциация: Хърватски футболен съюз (Hrvatski nogometni savez)
Треньор: Славен Билич
Капитан: Дарио Сърна
С най-много мачове: Дарио Шимич (100)
С най-много голове: Давор Шукер (45)
Стадион: "Максимир", "Полюд", "Кантрида"
ФИФА позиция: 8
Най-висока позиция ФИФА: 3 (януари 1999)
Най-ниска позиция ФИФА: 125 (март 1994)
Участия на световни първенства: 3
Най-добро представяне: Трето място (1998)
Участия на европейски първенства: 4

Националният отбор по футбол на Хърватия представлява страната в международните футболни срещи. Контролира се от Хърватската футболна асоциация. Първият мач на тима е през 1940-а година - срещу Швейцария в Загреб и завършва с победа с 4:0. Пет години по-късно Хърватия влиза в състава на Югославия и националният отбор бива разформирован. След разпадането на Федерацията националният отбор на Хърватия подновява съществуването си. Първият официален мач на състава от този период е на 17 октомври 1990-а година срешу САЩ и завършва с победа 2:1.

Първият голям форум, на който Хърватия се класира е Европейското първенство в Англия през 1996 година. Там отпада на четвъртфина от бъдещия шампион Германия с 1:2. Преди това в групата записва победи над Турция с 1:0 и над Дания с 3:0 и загуба от Португалия с 0:3. Има още две участия на еврпейски финали. През 2004-а в Португалия отпада в групите след две равенства и една загуба. Четири години по-късно в Австрия и Швейцария губи драматично след дузпи от Турция на четвъртфинал. Преди това в групите записва три победи - над Австрия, Полша и Германия. За Евро 2012 се класира, побеждавайки Турция на бараж с общ резултат 3:0.

Най-големият успех на Хърватия е третото място на световното първенство във Франция през 1998 година. Тогава, водени от Мирослав Блажевич, хърватите спечелват бронзовите медали. Тогава отборът побеждава на малкия финал Холандия с 2:1, а Давор Шукер става голмайстор на турнира с шест гола. Класира се и за следващите две световни първенства - през 2002 и през 2006 година, но отпада след мачовете в групата.

За Евро 2016 отборът на Хърватия се класира като втори в група с Италия, Норвегия, България, Азербайджан и Малта.