Прякор: "Словенски соколи"                                                    

Асоциация: Словашки футболен съюз (Slovenské národné futbalové mužstvo)

Треньор: Ян Козак

Капитан: Мартин Шкъртел

С най-много мачове: Мирослав Кърхан (107)

С най-много голове: Роберт Витек (23)

Стадион: "Стадион Антона Матинскехо", "Стадион под Дубном"

ФИФА позиция: 32

Най-висока позиция ФИФА: 25 (юни 2015)

Най-ниска позиция ФИФА: 71 (октомври 2011)

Участия на световни първенства: 1

Най-добро представяне: 1/8-финал (2010)
 

Участия на европейски първенства: дебют (2016)

 

Националният отбор по футбол на Словакия представлява страната в международните футболни състезания. Контролиран е от Словашкия футболен съюз. Той е един от най-младите в семейството на европейския футбол. Словашкият футбол се отцепва от чехословашкия в следствие от разделянето на двете страни през 1993 година.

Най-големият успех на Словакия е класирането за Световното първенство през 2010 година. На същия форум в Република Южна Африка словашкият тим успява да излезе от груповата фаза, справяйки се с тогавашния световен шампион Италия. На фаза 1/8-финал словаците излизат като абсолютни аутсайдери, но затрудняват сериозно бъдещия финалист Холандия.

След силните игри на африканска земя Словакия не успява да се класира на следващите два форума - Евро 2012 и Мондиал 2014. В квалификациите за Евро 2016 словаците надвиват с 2:1 настоящия крал на Европа Испания. В крайна сметка тимът на Ян Козак успява да се класира за еврофиналите във Франция, заемайки втората позиция в квалификационната си група.

От 2016 година Словакия има модернизиран стадион - "Стадион Антона Малатинскехо" в Търнава. Другият актуален стадион, на който домакинства националният тим, е "Стадион под Дубном".