Прякор: Трикольорите                                                             

Асоциация: Футболна федерация на Румъния (Federația Română de Fotbal)

Треньор:  Ангел Йорданеску

Капитан: Влад Кирикеш

С най-много мачове:  Доринел Мунтеану (134)

С най-много голове: Георги Хаджи и Адриан Муту (по 35)

Стадион: "Национална Арена"

ФИФА позиция: 19

Най-висока позиция ФИФА: 3 (септември 1997 г.)

Най-ниска позиция ФИФА: 57 (септември 2012 г.)

Участия на световни първенства: 7

Участия на европейски първенства: 4

 

Националният отбор по футбол на Румъния представлява страната в международните футболни срещи. Контролира се от Футболната федерация на Румъния.

Местният представителен тим изиграва първия си двубой на 8 юни 1922 г., като побеждава Югославия с 2:1 като гост. Селекционер тогава е Теофил Морару. Първият силен период на румънците е през 30-те години на 20 век, когато под ръководството на Костел Радулеску отборът играе на първите три Световни първенства, с което могат да се похвалят още само Бразилия, Белгия и Франция.

Следващият пробив на северните ни съседи е чак за Мондиал 1970 в Мексико, когато тимът се класира за форума под ръководството на Ангело Никулески.

За първи път Румъния печели виза за Европейско първенство за турнира във Франция през 1984 г.

Следващото силно поколение на румънския футбол успява да класира отбора за световните финали в Италия през 1990 г. Там представянето не е впечатляващо, но след това настъпва златната ера за националния отбор. През 1994 г. румънците, водени от настоящия селекционер Ангел Йорданеску, достигат до четвъртфинал на Мондиала в САЩ, а две години по-късно участват и на Европейското първенство в Англия, където отпадат в групата на България. Отличният период на румънците продължава с място на СП 1998 във Франция и на Евро 2000.

След това румънският национален тим изпада в криза и пропуска три поредни форума, но напомня за себе си с класирането за Евро 2008.

Отборът отново бързо губи инерция и не успява да стигне до СП 2010, Евро 2012 и СП 2014.

Осем години след последното си участие сред големите Румъния намира сили да се надигне и се класира за Евро 2016 като втори в квалификационната си група.