Прякор: La Furia Roja (Червената фурия)
Асоциация: Кралска испанска футболна федерация (Real Federación Española de Fútbol)
Треньор: Висенте дел Боске
Капитан: Икер Касиляс
С най-много мачове: Икер Касийяс (167)
С най-много голове: Давид Вийя (59)
Стадиони: Различни стадиони в Испания
Позиция на ФИФА: 4
Най-добра позиция: 1 (юли 2008-юни 2009)
Най-ниска позиция: 25 (март 1998)
Участия на световни първенства: 13
Световен шампион: 1 път (2010)
Участия на европейски първенства: 8 пъти
Европейски шампион: 3 пъти (1964, 2008, 2012)
 
Испанският национален отбор по футбол представя Испания в международните футболни състезания и срещи. Управлява се от Кралската испанска футболна федерация.
 
Испания има репутацията на представящ се под нивото си отбор на Световното първенство по футбол, с най-добро постижение на отбора - четвърти през 1950, въпреки че често са поставяни сред фаворитите за спечелване на титлата. Те често започват добре, но ожесточената борба в по-късните етапи на състезанието донася разочарование на отбора, който е изпълнен с огромен талант и старание.
 
Испания печели Европейското първенство по футбол за първи път през 1964 година. Феноменалното поколения на Ла Фурия спечели последните две европейски първенства през 2008 в Австрия и Швейцария с победа 1:0 над Германия във финала, а преди четири години разпиля Италия с 4:0 в Киев на първенството в Полша и Украйна. Те също завоюват златен медал от летните олимпийски игри през 1992 г. в Барселона и на световното първенство за младежи в Нигерия.

През 2010 година в ЮАР Испания печели и първата световна титла в своята история, след като побеждава на финала Холандия с 1:0 след продължения. През 2012 година защитава европейският си трофей с успех с 4:0 над Италия на финала, като става първият тим правил това в първенството на Стария континент. Иберийците записват и рекордна победа с четири гола разлика в битката за златото, като подобряват постижението на Германия от 1972 година, когато Бундестима бие с 3:0 СССР на финал в Белгия.

Сега по терените във Франция ще се опита да направи нещо невиждано в историята - трети пореден триумф с короната на Европа.