Прякор: "Трите лъва" (Three Lions)Shirt badge/Association crest
Асоциация:
Футболната асоциация (The Football Association)
Треньор:
Рой Ходжсън
Капитан:
Уейн Рууни
С най-много мачове:
Питър Шилтън (125)
С най-много голове:
Уейн Рууни (52)
Стадион:
Уембли
Позиция на ФИФА: 10
Най-добра позиция:
3 (август 2012)
Най-ниска позиция:
27 (февруари 1996)
Участия на световни първенства:
14
Световен шампион:
1 път (1966)
Участия на европейски първенства:
11

Националният отбор по футбол на Англия представлява Англия в международните футболни състезания. Контролиран е от Футболната асоциация, управляващия футболен орган в Англия. Въпреки че е част от Обединеното кралство, Англия има самостоятелен национален отбор по футбол, участващ във всички големи международни професионални турнири, освен Олимпийските игри, тъй като Международният олимпийски комитет признава единствено Обединеното кралство като самостоятелна държава.

Англия притежава най-стария национален отбор в света, заедно с Шотландия. Двете страни изиграват и първия в историята международен футболен мач на 30 ноември 1872 в Патрик, Шотландия. През следващите 40 години се провеждат чести мачове между четирите страни от Британските острови - Англия, Шотландия, Уелс и Ирландия, като те са и единствените международни участия на националния отбор на Англия в този период. През 1883 година се създава и Британският вътрешен шампионат (British Home Championship), който се провежда до 1984 година.

Отношенията между Футболната асоциация и ФИФА се влошават през 1928 година, когато британските нации напускат организацията, ставайки отново нейни членове през 1946 година. По тази причина Англия не участва на Световните първенства по футбол до 1950 година.

Най-големият успех на Англия идва на шампионата пред собствена публика през 1966 година, когато водени от сър Алф Рамзи, англичаните печелят титлата, побеждавайки на финала Германия с 4:2 след продължения. Капитан на тима е Боби Моор, а Джеф Хърст има най-голяма заслуга с трите си гола. Другото най-голямо постижение на "трите лъва" е четвъртото място от Мондиал 1990.

Големият провал на англичаните в последните години са квалификациите за Европейско първенство през 2008 година. Тогава момчетата на Стийв Макларън не успяват да се класират за форума в Австрия и Швейцария. Фабио Капело също претърпява крах като наставник на "трите лъва". В квалификациите за Евро 2016 англичаните записват 10 победи от 10 срещи и стартират първенството във Франция с възродени надежди.