Емблема АлбанияПрякор:  Орлите

Асоциация: Албанска футболна асоциация (Federata Shqiptare e Futbollit)

Треньор:  Джани Де Биази

Капитан: Лорик Кана

С най-много мачове: Лорик Кана (92)

С най-много голове: Ерион Богдани (18)

Стадион: "Елбасан Арена"

ФИФА позиция: 45

Най-висока позиция ФИФА: 22 (август 2015)

Най-ниска позиция ФИФА: 124 (август 1997)

Участия на световни първенства: 0

Участия на европейски първенства: дебют 2016 г.


Националният отбор на Албания представлява страната в международните футболни срещи. Контролира се от Албанската футболна асоциация. Въпреки че не се считат като един от най-силните футболни страни в Европа, албанците са големи фенове относно техните футбол и националният отбор е от време на време успява да се представят добре срещу по-знаменит съперник.

Националният отбор на Албания е основан на 6 юни 1930 г. 16 години по-късно изиграва първия си международен мач, който е срещу Югославия. През 1932 г. се присъединява към ФИФА, а през 1954 г. - към УЕФА. Албания получи покана да играе на Световното първенство по футбол през 1934 г, но поради организационни проблеми не взе участие на Мондиала в Италия.

След това "орлите" така и не успяват да се класират на нито един голям форум, за да се стигне до Европейското първенство във Франция през 2016 г., когато воденият от Джани Ди Биази състава най-накрая пренаписва историята си. Тимът завърши втори в квалификационна група I зад Португалия и пред Дания, Сърбия и Армения.